Traktor Scratch Pro 2

Traktor Scratch Pro 2

1

Native Instruments nam je u Aprilu 2011. predstavio drugu verziju najpopularnijeg virtuelnog programa za DJ-ing.

Naspram Traktora 1, nova verzija se razlikuje pre svega po samom izgledu i funkciji. Prva stvar koju vidimo kao promenu jeste potpuno drugačiji izgled Waveform-a, koji je sada u boji, visoke rezolucije, kao i dostupnost remix deck-ovima i mogućnost korišćenju 4 deck-a istovremeno, uz korišćenje novih efekata.

Traktor Scratch Pro 2 je moguće instalirati sporedno sa Traktorom 1, ukoliko želite da pređete na novu verziju ne morate da brinete o gubitku bilbioteke i svih podataka koje ste skupljali, jer su baze podataka unificirane.

 2

 

Naravno, što se izgleda tiče, sam interfejs je pojednostavljen i zatamnjen.

Ako Vam deluje nabacan i pretrpan, možete ga još više pojednostaviti u par koraka. U gornjem desnom uglu postoji opcija “layout”, gde je moguće promeniti izgled Traktora po Vašem ukusu.

 

4 extended 3 essential

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Essential                                                                                                                     Extended

 

 

5 browser

6 mixer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Browser                                                                                                                         Mixer

 

 

 

Naravno, u podešavanjima, možete do detalja sebi prilagoditi izgled i funkcionalnost ovog programa. U tim opcijama možete menjati sve od broja deck-ova, njihove veličine i opcija koje su vidljive, prikaza cover art-a pesme, veličine fonta unutar programa, čak do boje samog waveform-a.

 

Teoretski sa Traktorom možete dobiti efekat Ableton-a, tako što ćete sva četiri deck-a podesiti kao sample deck-ove i time omogućili 16 malih kanala za potpuno drugačiji pritup.

 

Biblioteka:

7 Library browse

 Kako biste ubacili pesmu u neki deck, potrebno je odabrati pesmu. To je omogućeno tako što ćete na dnu ekrana pretražiti vašu biblioteku, koju možete sortirati po folderima (fasciklama) na samom računaru i kasnije samo pretraživati u Vašoj bazi.

 

Kao i sve unutar Traktora i biblioteku je moguće prilagođavati po izgledu i funkciji. Pritiskom na space dugme na tastaturi pretraživač postaje duplo veći, zaklanja deck-ove, kako biste videli više pesama i lakše im pristupili.

Unutar biblioteke možete da označavate trake zvezdicama, radi bržeg pronalaženja, Traktor takođe za svaku ubačenu pesmu pamti BPM, Cue point-ove, itd. Tako da kada sledeći put ubacite istu tu pesmu u neki deck, momentalno Vam se sve učitava od prethodnih podataka.

 

Deck-ovi:

8

 Iako naizgled komplikovani, deck-ovi u Traktoru su krajnje pojednostavljeni. Prva stvar koju vidimo jeste waveform ili graficčki prikaz dinamičke strukture pesme u talasima koji nam prikazuju sve neophodne informacije, od minutaže, do prelaza u pesmi pa i samih sastavnih delova pesme kao sto je kick, snare ili bas bubanj, koji je sastavni deo elektronske muzike i njegovim prikazom nam je znatno olakšano namiksavanje drugih pesama.

Gornji deo deck-a prikazuje informacije o samoj pesmi kao i cover art sa leve strane. Pored toga imamo prikaz tempa ili BPM sa desne strane, taj fejder klizač je moguće pomerati gore-dole, a time menjamo tempo pesme.

 

Namiksavanje pesama možemo da motrimo između informacija o pesmi i samog waveform-a, tu je i dugme za master i sinhronizaciju, kojima mozemo olakšati miks. Pritiskom na master, odabrani deck postavlja svoj tempo kao glavni za ostale, a pritskom na sync, na drugom deck-u dozvoljavamo da Traktor sam sinhronizuje tempo sa master tempom.

Ispod toga vidimo play i cue dugme, kao i loop sekciju, u kojoj je moguće obeležavati određeni deo pesme da se ponavlja određenim taktom, kao i Move, Cue i Grid opcije.

Pod opcijom Cue, možemo postaviti do osam memorijskih tačaka na jednoj pesmi. Tačke od kojih pritiskom na Cue dugme Traktor vraća na tačno taj određeni deo pesme i odatle počinje da pušta.

 

Sample deck-ovi:

 9 sample deckPo deck-u se prikazuje četiri prozora u koje je moguće ubaciti po jedan sempl. Svaki prozor ima play dugme, volume i filter nobove.

 

 

 

Efekti:

10 fx Svaki deck ima svoju efekt sekciju koja se sastoji od četiri noba.

Dry/Wet – koji kontroliše ukupan prikaz svih uključenih efekata po deck-u i tri odvojena noba koji kontrolišu zasebne efekte koje je moguće menjati sa leve strane. Takođe se mogu paliti i gasiti zasebno pritiskom na On/Off.

 

 

Snimanje:

11 rec Traktor 2 ima opciju direktnog snimanja miksa na hard disk.

Pritiskom na kasetu sa gornje desne strane, odmah ispod ikonice za efekte, otvarate meni za audio snimanje. Snimanje je moguće u rasponu od 640 do 2048 MB.

 

 

Naravno pored korišćenja Traktora sa njegovim određenim kontrolerima poput: S2, S4 ili novih modela S8, X1, Z1 i Z2 moguće je koristiti ga i na tastaturi samog računara. Evo primera jedne mapirane tastature na određene funkcije Traktora.

 

3981430343_665d6c07ff

 

 

NI_Traktor_2

 

 

TP 2 se može pokrenuti i sa ugrađenom (integrisanom) zvučnom karticom, ali Native Instruments preporučuje svoje KOMPLETE Audio zvučne kartice. NI KOMPLETE Audio 2, 6 i 10 zvučne kartice kompaktibilne su sa Traktor Scratch Pro 2 softverom. Sve kartice su višekanalne od toga Audio 2 podržava dva kanala, Audio 6 i 10 po četiri kanala, sa ulzima za mikrofone, a Audio 10 ima podršku i sample deck-ova. Sve kartice su plug and play, što znači da ih Traktor automatski učitava i podešava.

 

Neki od primera upotrebe Traktor Scratch Pro 2: